Tests & Onderzoek bij Bloeiwijs
Het aanbod van Bloeiwijs
Ouders en scholen kunnen bij Bureau Bloeiwijs terecht wanneer er vragen zijn over het gedrag of het functioneren van een kind of jongere en er vermoedens zijn van (hoog)begaafdheid of een ontwikkelingsvoorsprong. Bloeiwijs helpt door inzicht te bieden en praktische adviezen te geven voor opvoeding, onderwijs of de persoonlijke ontwikkeling van een kind.
Een onderzoek kan veel duidelijkheid geven
Bureau Bloeiwijs biedt verschillende soorten onderzoek voor kinderen en jongeren waarbij een ontwikkelingsvoorsprong of hoogbegaafdheid wordt vermoed. Afhankelijk van de vraag kan worden gekozen voor:
Ik denk graag mee welk type onderzoek het beste past bij jullie vraag.
Wanneer kies je voor een onderzoek?
Er kunnen diverse redenen zijn om een onderzoek te laten uitvoeren.
Misschien herken je aanpassingsgedrag of onderpresteren bij je kind, lijkt je kind zich te vervelen of lijkt het alsof de leerkracht het over een ander kind heeft dan het kind dat je thuis kent.
Wellicht zijn er zorgen omdat een kind moeite heeft met sociale contacten, of omdat er emotionele of gedragsproblemen zijn.
Ook wanneer er gedacht wordt aan onderwijsaanpassingen zoals een groep versnellen, kan een objectief onderzoek deze beslissing onderbouwen. Daarnaast zijn er de laatste jaren steeds meer speciale klassen gekomen voor hoogbegaafde leerlingen. Bij aanmelding hiervoor wordt over het algemeen om een onderzoeksrapport gevraagd.
Of een onderzoek wel of niet zinvol is, is uiteraard afhankelijk van situatie tot situatie verschillend. Er zijn veel redenen om wel of niet voor een onderzoek te kiezen, ook de leeftijd van een kind kan daarbij een rol spelen. Het is goed als ouders zelf een weloverwogen afweging te maken, passend bij jullie behoefte en situatie. Heb je behoefte daarover van gedachten te wisselen, maak dan gerust een vrijblijvende afspraak.
Voor wie?
Wanneer er vragen zijn over het gedrag of het functioneren van kinderen, en er een vermoeden van hoogbegaafdheid is of wanneer onduidelijk is wat een (vermoedelijk) hoogbegaafd kind nodig heeft. Hulpvragen voor een onderzoek kunnen zeer uiteenlopend van aard zijn.
Bloeiwijs doet onderzoek bij kinderen en jongeren van plusminus 5 jaar tot en met 20 jaar.
Ouders kunnen hun kind zelf aanmelden, maar ik werk ook in opdracht van andere zorgverleners of scholen.
Let op
- Aanmelden is mogelijk bij lichte problematiek.
- Ik doe geen standaard ‘hoogbegaafheidsonderzoek’; onderzoek is gericht op het beantwoorden van vragen over gedrag of functioneren, niet op labelen of classificeren.
- In het geval van bijkomende (ontwikkelings-)problemen, bijvoorbeeld ADHD of ASS, of leerstoornissen, zoals dyslexie, kan ik signaleren; ik stel echter geen diagnoses/classificaties. Mocht meer inzicht op dit gebied nodig zijn dan verwijs ik graag naar collega’s die op dit vlak gespecialiseerd zijn.
- Mijn aanbod is niet passend als er sprake is ernstige problematiek. Denk aan ernstige gedragsproblemen, angst- of stemmingsproblemen, eetproblematiek, suïcidaliteit of een complexe opvoedingssituatie.
Neem bij twijfel contact op!
Specialist hoogbegaafdheid
Ik richt mij speciaal op onderzoek bij vermoedelijk (hoog-)begaafde kinderen. Dat betekent niet dat ik tests anders afneem dan andere psychologen/orthopedagogen. Iedere test heeft een afnameprotocol, en dat wordt gevolgd. Wel heb ik tijdens de afname veel oog voor kenmerken als faalangst, perfectionisme, complex en creatief denken en gevoeligheid. Deze kunnen namelijk erg van invloed zijn op hoe een kind reageert op taken. Door dit te herkennen en aansluiting te vinden bij het kind, probeer ik het kind te motiveren te laten zien wat het daadwerkelijk kan. Oog voor deze kenmerken kan ook van belang zijn voor de interpretatie van onderzoeksresultaten, zeker wanneer een vermoeden van onderpresteren speelt. Iemand met kennis van hoogbegaafdheid zal bepaalde kenmerken en gedragingen kunnen plaatsen en gerichter advies kunnen geven.
Het feit dat ik mij speciaal op onderzoek bij vermoedelijk (hoog-)begaafde kinderen richt betekent daarnaast dat ik (ook) testmateriaal gebruik dat speciaal voor deze groep is ontwikkeld (bijvoorbeeld de KIQT+) en dat ik over testmateriaal beschik dat aansluit bij problemen die veel worden gezien bij hoogbegaafde kinderen die worden aangemeld voor onderzoek (denk aan tests/vragenlijsten voor faalangst, schoolbeleving, executieve functies of sociale/emotionele ontwikkeling).
Visies en werkwijzen van psychologen en orthopedagogen kunnen onderling van elkaar verschillen. Wil je meer weten over mijn visie en werkwijze? Neem dan contact op.