BOEKENTIP: Geluk voor kinderen – Leo Bormans
Veel hoogbegaafde kinderen hebben al op jonge leeftijd de interesse en capaciteit om ‘ingewikkelder’ thema’s te bespreken. Dit is een prachtig boek, dat daar heel goed bij aansluit. Met een fijne, positieve insteek. Het onderwerp is namelijk ‘geluk’. Een heerlijk boek om samen met je kind keer op keer weer te lezen.
"Geluk valt niet uit de lucht. Het is ook een levenshouding: op een optimistische manier in het leven staan, je goed in je vel voelen, jezelf doelen stellen en die realiseren, zin zoeken in het leven, veerkracht opbouwen, samenleven met anderen (...)"
Korte inhoud
“Eindelijk geluk op kindermaat in een magisch en groot boek
Geluksexpert Leo Bormans, auteur van het succesvolle The World Book of Happiness, schreef nu ook voorleesverhalen voor kinderen over de tien sleutels van geluk.
Geluk voor kinderen is een speelse zoektocht naar oprecht geluk en een warm nest.
Lees samen met je kind of kleinkind de tien verhalen over bijzondere vogels, bewonder de kleurrijke illustraties van Sebastiaan Van Doninck, en laat je leiden door de tips, opdrachten en weetjes aan het eind van elk verhaal.”
"Gelukkige mensen dromen van fijne dingen die ze nog gaan doen. Ze maken plannetjes om hun dromen stap voor stap waar te maken, ..."
Mijn mening
Dit boek hebben wij al jaren op de boekenplank staan. Diverse keren hebben we het al gelezen. En nog steeds pakt onze jongste het af en toe als we gaan voorlezen.
Het is ook wel echt een prachtig boek. Groot formaat (groter dan een gemiddeld prentenboek) en prachtige, kleurrijke illustraties door Sebastiaan Van Doninck. Echt zo’n boek dat je alleen al vanwege het uiterlijk in je boekenkast wilt zetten. 😉
Maar… dit boek kan ik zeker ook vanwege de inhoud aanbevelen. Geluk is natuurlijk een supermooi onderwerp om het met je kind over te hebben. En dan bedoel ik niet ‘geluk hebben’, maar ‘gelukkig zijn’.
In dit boek staan tien verhalen. In ieder verhaal staat een ander geluksthema centraal. Zo zijn er bijvoorbeeld hoofdstukken over doelen stellen, over relaties, over zingeving en over jezelf zijn. Allemaal dingen die bijdragen aan een positieve levenshouding. Heel fijn natuurlijk als je daarvan iets aan je kind kunt overdragen!
In ieder verhaal staat ook een bijzondere vogel centraal, die door wat hij meemaakt het thema verduidelijkt. Zo worden de abstracte, ingewikkelde begrippen heel eenvoudig beschreven en is het voor kinderen duidelijk wat de boodschap is. De mooie illustraties helpen daar natuurlijk ook bij.
Zo is er bij het thema ‘Mezelf zijn’ een verhaal over Dipper, een waterspreeuw. Dipper verlangt naar een langere staart en langere poten, naar meer kleuren en een grotere snavel. Hij wil kunnen zwemmen als en vis, en hoger vliegen, zoals de grote vogels die overvliegen. Maar Dipper is Dipper. En na een gesprek met zijn moeder komt hij er achter dat dat helemaal zo gek nog niet is.
"Zo hebben we allemaal wel iets waar we heel blij om mogen zijn."
Wat dit boek voor veel leergierige kinderen extra leuk maakt: aan het eind van ieder verhaal staan vragen om te beantwoorden. Een mooie stimulans om zelf na te denken. Een aantal vragen gaat over het verhaal zelf (“Wat vindt Dipper van zijn staart, zijn bek en zijn poten?”) en een aantal vragen diepen het thema wat verder uit en helpen om te reflecteren op jezelf en je eigen leven (“Wat zou jij soms willen zijn?”).
En… als leuke bonus voor de kids die graag nieuwe kennis vergaren: informatie over de vogel die centraal staat in het verhaal (Dat sprak ons als vogelliefhebbers natuurlijk enorm aan!). Voor de doeners is er een leuke opdracht die past bij het verhaal (“Maak vijf foto’s of kleine tekeningen van wat jij mooi vindt in je huis.“)
Kortom: Geluk voor kinderen is meer dan een gewoon prentenboek. Het is een boek dat je aan het denken zet en waar je wat van kan leren: over geluk én over vogels. Een prachtig boek, om op een leuke, speelse manier aan de slag te gaan met het onderwerp geluk. Heel geschikt om samen met je kind te lezen.
Het boek is qua niveau geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar tot een jaar of 8 (maar ook daarna nog steeds leuk).
"Samen nieuwe dingen doen en leren maakt ons sterk en blij. Groeien en bijleren is leuk."
Lissa leest
Mijn dochter vindt het leuk om te lezen en om wat te vertellen over de boeken die ze leest. Zo hoopt ze andere kinderen tips te kunnen geven! Dit boek hebben we vaak samen gelezen toen Lissa jonger was. Ze was tien toen ze haar recensie schreef.
Hoe heet het boek? Geluk voor kinderen
Waar gaat het boek over? Het gaat over vogels die een soort verhaal hebben. Die beleven iets of voelen iets. Het gaat vooral over hoe ze zich voelen. Aan het einde van het verhaal heb je altijd vragen over of goed hebt opgelet, leuke weetjes over de vogel en een leuke opdracht.
Bijvoorbeeld dan wil hij iets en dan krijgt hij iets en hoe dat dan gaat. Meestal gaat het dan over iets wat hij niet leuk vindt of wat hij wil kunnen, maar (nog) niet kan, of iets wil hebben en dat heeft hij niet en uiteindelijk ziet hij daar dan toch het voordeel van in, dat het niet zo erg is.
Bijvoorbeeld Sporo gaat over doelen, kaketoe over relaties.
Wat vind je van het boek? Ik vind het een heel leuk boek. Eerst vertellen ze een leuk verhaal over een vogel en daarna vragen en een leuke opdracht. Vaak heeft de vogel een naam naar wat voor soort vogel die is. Het gaat ook wel een beetje over de vogel soort zelf, dus het is ook een heel informatief boek, want je leert wat over de vogelsoort. En soms leer je ervan dat het goed is zoals het is. Bijvoorbeeld Mingo, die wil niet vliegen en niet op een poot staan (zoals de andere flamingo’s). Hij vindt zichzelf lelijk en grijs en zijn poten te kort. Hij is niet blij met wie hij is. Uiteindelijk gaat hij wel mee en krijgt hij mooie veren zoals de rest en hij ontdekt dat het wel fijn is. Daar leer je ook van dat het vaak minder erg is dan dat het lijkt.
Welk personage in het boek vind je het leukst en waarom? Ik heb niet per se een lievelingsverhaal. Alle verhalen zijn leuk. Er zijn er denk ik twee die ik vooral heel leuk vond, die van Kea. Zij gaat met een plankje van een berg af en wij noemen dat snowboarden en het is wel grappig om te zien hoe een vogel dat doet.
Vond jij het boek makkelijk te lezen en te begrijpen? Ja, het was wel makkelijk.
Staan er illustraties in het boek? Ja, heel veel en hele grote. Bij een verhaal bijvoorbeeld wel drie hele bladzijdes en nog een paar kleinere. Bij andere een hele bladzijde en nog een aantal kleinere plaatjes.
Wat vind je van de illustraties? Ik vind ze heel mooi. Het is duidelijk te zien dat het die vogelsoort is. Je ziet hoe ze zich voelen, bijvoorbeeld aan de ogen. De tekeningen zijn eigenlijk heel simpel, maar wel heel mooi.
Welke woorden passen goed bij dit boek? Informatief, leerzaam, gevoelens en vogels
Wat wil je nog meer vertellen over het boek? Dat je jezelf een beetje kunt reflecteren.
Voor wie zou dit een leuk boek zijn? Voor kinderen of voor volwassenen als die het leuk lijken. Als je het leuk lijkt moet je het vooral lezen! : )
Veel leesplezier!
"Vriendschap is iets tussen mensen, maar misschien is het ook wel iets wat in alle dingen zit: de bomen, de bloemen, de lucht, de natuur. Alles is vriendschap!"
Geluk voor kinderen – Leo Bormans
BOEKEN VOOR EN OVER HOOGBEGAAFDE KINDEREN
Er zijn veel boeken geschreven voor en over hoogbegaafde kinderen. Het is niet altijd makkelijk om door de bomen het bos te zien. Wat zijn nu echt aanraders? Welke boeken moet je gelezen hebben als ouder van een hoogbegaafd kind? En wat zijn nu leuke boeken die hoogbegaafde kinderen zelf aanspreken? Via dit blog deel ik graag mijn boekentips met je.
Boekentips van Bloeiwijs
Ik ben echt gek op boeken. Altijd al geweest. En ook onze kinderen houden enorm van lezen en voorgelezen worden. Omdat ik best een beetje een boekenverslaving heb, en velen dat weten, krijg ik regelmatig de vraag van andere ouders of ik nog boekentips heb. Nou, die heb ik meestal wel. En ik vind het erg leuk vind om te vertellen over de boeken waar ik enthousiast over ben. En zo ontstond gaandeweg het idee om mijn boekentips te delen in dit blog.
Om een beetje focus aan te brengen (ik vind heel veel interessant…), beperk me in mijn blog tot boeken rond het brede thema hoogbegaafdheid.Ik hou het graag positief, dus ik beperk me daarnaast tot boeken waar ik en/of mijn kinderen enthousiast over zijn (dat zijn niet altijd dezelfde boeken overigens).
Boeken voor ouders van hoogbegaafde kinderen
Door mijn werk heb ik goed zicht op interessante literatuur voor ouders van hoogbegaafde kinderen. Er komt veel voorbij. Ik vind het natuurlijk, als onderzoeker en bookaholic, ook leuk om bij te houden of er nieuwe, interessante boeken verschijnen over hoogbegaafdheid en over thema’s waar veel (ouders van) hoogbegaafde kinderen mee te maken hebben. Denk bijvoorbeeld aan gevoeligheid, creativiteit, perfectionisme faalangst of mindset.
In dit blog deel ik tips voor boeken waarvan ik denk dat die voor ouders van hoogbegaafde kinderen interessant kunnen zijn.
Boeken voor hoogbegaafde kinderen en jongeren
Ieder (hoogbegaafd) kind is uniek. En niet ieder hoogbegaafd kind zal dezelfde boeken leuk vinden. De een houdt van informatieve boeken, de ander van prentenboeken of jeugdliteratuur en de volgende leest het liefst een stripverhaal. Dat is geheel afhankelijk van de interesses van het kind, zijn of haar leeftijd en ontwikkelingsniveau.
In dit blog deel ik daarom een breed scala aan boekentips, die om uiteenlopende redenen interessant kunnen zijn voor hoogbegaafde kinderen of jongeren. Dat zijn soms boeken die speciaal voor hoogbegaafde kinderen geschreven zijn. Maar dat kunnen ook heel goed boeken zijn die niet specifiek geschreven zijn met die doelgroep voor ogen. Maar die toch heel goed aansluiten, vanwege bijvoorbeeld het thema, of bepaalde kenmerken. Dat licht ik dan uiteraard toe in het blog.
Lissa leest
Tijdens de voorbereidingen voor dit blog werd mijn dochter Lissa (10) superenthousiast. Zij wilde heel graag zelf andere kinderen vertellen over haar favoriete boeken. Hartstikke leuk idee natuurlijk.
En zo werken we af en toe samen. Ik geeft tips over boeken en Lissa vertelt over boeken die zij gelezen heeft. Zo kunnen we boeken reviewen vanuit meerdere perspectieven. We geven altijd onze eerlijke mening en zijn het niet altijd helemaal met elkaar eens…