Skip to content
Boekentip voor (ouders van) hoogbegaafde kinderen - Slaapklets voor kleuters

BOEKENTIP: Slaapklets! – Michal Janssen

Hoogbegaafde kinderen hebben nog wel eens moeite om de dag ‘los te laten’ en te gaan slapen. Er spoken soms nog zoveel gedachten, ideeën en gevoelens rond in hun hoofd!

Nog even samen kletsen over de dag en je kind helpen ontspannen is dan fijn. Maar… wat als je kind niet zo makkelijk vertelt over wat hem of haar bezighoudt. Wat als je standaard het antwoord ‘leuk’ krijgt als je vraagt hoe de dag was. En een schouderophalen als je eens wat doorvraagt…   

De dagboekjes van Slaapklets! zijn een echte aanrader als je je kind wilt helpen het hoofd leeg te maken en rustig te gaan slapen. 

Er zijn verschillende varianten van Slaapklets!. Wij zijn groot fan van Slaapklets voor kleuters, ook voor kinderen die al lang geen kleuter meer zijn, dus die bespreken we hieronder.

"Samen kletsen over vandaag, even gek doen, ontspannen en lekker slapen."

Korte inhoud

“Slaapklets! voor kleuters is een fijn boek om voor het slapengaan de dag door te nemen en even de volle aandacht van mama of papa te krijgen. Het is goed voor kinderen om de dag te laten bezinken en fijn voor ouders om een kijkje te krijgen in het hoofd van hun kind. Samen napraten over belevenissen en gevoelens en nog even spelen voordat de nacht begint. De verrassende inhoud is geschreven door Michal Janssen (educatief schrijfster), de heldere en vrolijke illustraties zijn getekend door Sabine Wisman (visual storyteller).

Het boek is een variant op het succesvolle Slaapklets!, speciaal voor kinderen van 4 tot 7 jaar. Iedere linkerpagina bevat dezelfde dagboekplaatjes: kies een of meer situaties en laat je kind vertellen. ‘Heb je vandaag gedanst? Buiten gespeeld of een werkje gedaan? Werd je daar blij van, of misschien verdrietig of boos?’ De rechterpagina is steeds anders: een kort spelletje, een of twee kletsvragen en een rustige afsluiter, zoals minimassages.

Slaapklets! voor kleuters is een dagboek voor het slapengaan. Met behulp van plaatjes en vragen kun je de dag doornemen met je kind. Wat is er allemaal gebeurd en hoe voelde dat?

Slaapklets! voor kleuters is:
– kletsen over de dag
– nog even gek doen
– je kind lekker instoppen
– 10 minuutjes quality time”

Mijn mening

De dagboeken van Slaapklets! hebben wij veel gebruikt. Superleuk vonden (en vinden) mijn zoon en dochter het om zo gezellig samen een momentje te hebben voor het slapen gaan. We hebben ook wel andere dagboekjes geprobeerd, maar geen een was zo’n succes als Slaapklets! voor kleuters.

De vrolijke, kleurrijke vormgeving maakt al meteen dat het enorm aansprekend is. Maar dat is zeker niet het enige. De plaatjes en vragen op de linkerbladzijde zijn heel fijn en helpen echt om het gesprek op gang te helpen. Op een heel ongedwongen manier komen zo allerlei verhalen los en krijg je een mooi kijkje op hoe je kind de dag beleefd heeft.

De verrassende opdrachten op de rechterpagina zijn ontzettend grappig. Echt een soort cadeautje voor je kind om nog even lekker gek te doen met papa of mama en daarna op een fijne manier te worden ingestopt.  

Het kost natuurlijk wat tijd om een dagboekje in te vullen en opdrachtjes uit te voeren. Maar het is het meer dan waard. Je hebt een kwalitatief moment van aandacht voor elkaar, je hoort meer terug over de dag (de leuke en minder leuke dingen), en je beleeft samen plezier aan een malle opdracht. Echt quality time, die daarnaast ook nog eens heel nuttig is, omdat het verbindend werkt en je je kind helpt om zijn gedachten te verwoorden, het hoofd leeg te maken en ontspannen te gaan slapen. 

Zoals gezegd, er zijn meer varianten van Slaapklets! Zo hebben we ook Slaapklets! voor oudere kinderen geprobeerd. Die was ook ontzettend leuk. Maar toch… mijn voorkeur gaat uit naar Slaapklets! voor kleuters, die vond ik persoonlijk meer uitnodigen voor gesprekjes. En die gekke opdrachten en het lekker ingestopt worden vinden kinderen stiekem ook nog heel leuk als ze al lang geen kleuters meer zijn.  

Boeken voor hoogbegaafde kinderen - tip: Slaapklets voor kleuters - Michal JanssenTitel: Slaapklets voor kleuters

Auteur: Michal Janssen

Illustraties: Sabine Wisman

EAN: 9789082338508

Uitgever: Gezinnig

Pagina’s: 112

Verschijningsdatum: maart 2015

BOEKEN VOOR EN OVER HOOGBEGAAFDE KINDEREN

Er zijn veel boeken geschreven voor en over hoogbegaafde kinderen. Het is niet altijd makkelijk om door de bomen het bos te zien. Wat zijn nu echt aanraders? Welke boeken moet je gelezen hebben als ouder van een hoogbegaafd kind? En wat zijn nu leuke boeken die hoogbegaafde kinderen zelf aanspreken? Via dit blog deel ik graag mijn boekentips met je.

Boekentips van Bloeiwijs

Ik ben echt gek op boeken. Altijd al geweest. En ook onze kinderen houden enorm van lezen en voorgelezen worden. Omdat ik best een beetje een boekenverslaving heb, en velen dat weten, krijg ik regelmatig de vraag van andere ouders of ik nog boekentips heb. Nou, die heb ik meestal wel. En ik vind het erg leuk vind om te vertellen over de boeken waar ik enthousiast over ben. En zo ontstond gaandeweg het idee om mijn boekentips te delen in dit blog. 

Om een beetje focus aan te brengen (ik vind heel veel interessant…), beperk me in mijn blog tot boeken rond het brede thema hoogbegaafdheid.Ik hou het graag positief, dus ik beperk me daarnaast tot boeken waar ik en/of mijn kinderen enthousiast over zijn (dat zijn niet altijd dezelfde boeken overigens). 

Boeken voor ouders van hoogbegaafde kinderen

Door mijn werk heb ik goed zicht op interessante literatuur voor ouders van hoogbegaafde kinderen. Er komt veel voorbij. Ik vind het natuurlijk, als onderzoeker en bookaholic, ook leuk om bij te houden of er nieuwe, interessante boeken verschijnen over hoogbegaafdheid en daaraan verwante thema’s. Denk bijvoorbeeld aan onderwerpen als gevoeligheid, creativiteit, of perfectionisme.

In dit blog deel ik tips voor boeken waarvan ik denk dat die voor ouders van hoogbegaafde kinderen interessant kunnen zijn.

Boeken voor hoogbegaafde kinderen en jongeren

Ieder (hoogbegaafd) kind is uniek. En niet ieder hoogbegaafd kind zal dezelfde boeken leuk vinden. De een houdt van informatieve boeken, de ander van prentenboeken of jeugdliteratuur en de volgende leest het liefst een stripverhaal. Dat is geheel afhankelijk van de interesses van het kind, zijn of haar leeftijd en ontwikkelingsniveau.

In dit blog deel ik daarom een breed scala aan boekentips, die om uiteenlopende redenen interessant kunnen zijn voor hoogbegaafde kinderen of jongeren. Dat zijn soms boeken die speciaal voor hoogbegaafde kinderen geschreven zijn. Maar dat kunnen ook heel goed boeken zijn die niet specifiek geschreven zijn met die doelgroep voor ogen. Maar die toch heel goed aansluiten, vanwege bijvoorbeeld het thema, of bepaalde kenmerken. Dat licht ik dan uiteraard toe in het blog.

Lissa leest

Tijdens de voorbereidingen voor dit blog werd mijn dochter Lissa (10) superenthousiast. Zij wilde heel graag zelf andere kinderen vertellen over haar favoriete boeken. Hartstikke leuk idee natuurlijk. 

En zo werken we af en toe samen. Ik geeft tips over boeken en Lissa vertelt over boeken die zij gelezen heeft. Zo kunnen we boeken reviewen vanuit meerdere perspectieven. We geven altijd onze eerlijke mening en zijn het niet altijd helemaal met elkaar eens… 

Lees meer:

Meer informatie of een vrijblijvende afspraak?