BOEKENTIP: Vriendschap is alles – Stine Jensen
Vriendschap is voor veel hoogbegaafde kinderen een ingewikkeld begrip. Veel ouders van hoogbegaafde kinderen hebben zorgen om de vriendschappen (of het gebrek hieraan) van hun kind.
Wanneer vriendschap niet vanzelf gaat, kan het prettig zijn daar op een laagdrempelige manier meer over te leren of erover in gesprek te gaan.
Maar… ook als er geen zorgen zijn kan het heel fijn en verhelderend zijn om eens over dit onderwerp in gesprek te gaan met je kind. Dit prachtige boek van Stine Jensen kun je daarvoor heel goed gebruiken!
"Met wie je vrienden wordt, daar denk je niet altijd bewust over na. En je kunt het ook niet helemaal sturen. Maar je kunt er natuurlijk wel over nadenken, over hoe je vrienden maakt. En hoe je vrienden blijft."
Korte inhoud
“Vrienden en vriendinnen: de meeste kinderen hebben ze wel. We zouden niet zonder ze kunnen en willen, maar toch is vriendschap voor veel mensen iets vanzelfsprekends waar ze nooit over nadenken. Waarom hebben we eigenlijk vrienden? Wat voor soorten vrienden bestaan er allemaal, zijn er verschillen tussen jongens- en meisjesvrienden? En wat als je ze niet hebt?
Filosoof en schrijver Stine Jensen is een echte ‘vriendschapsprofessor’, en door het lezen van Alles is vriendschap kan elk kind dat ook worden. Het boek staat vol vragen, weetjes en zelfs een vriendschapsquiz om te ontdekken wat voor soort vriend jij eigenlijk bent. Zoals we van de boeken van Stine gewend zijn, geeft het boek zowel kinderen als volwassenen stof tot nadenken, filosoferen of een gesprek.”
"Aan het einde van dit boek kun je jezelf ook vriendschapsprofessor noemen."
Mijn mening
Ik vind de boeken van Stine Jensen echt fantastisch. Dit is ook weer zo’n prachtboek. Dat begint al met de vormgeving. Heel kleurrijk en met prachtige, grote illustraties van Karst-Janneke Rogaar (die daar trouwens een Zilveren Penseel voor kreeg). Maar niet alleen ziet dit boek er heel aantrekkelijk uit, ook de inhoud is prachtig.
Allerlei aspecten van vriendschap komen aan de orde: soorten vrienden, aantal vrienden, hoe en waarom mensen vrienden worden, de dingen die vrienden met en voor elkaar doen. Maar ook: vriendschappen die stukgaan, het leven zonder vrienden en gevoelens van eenzaamheid.
Telkens wordt er iets verteld over het onderwerp, en dit wordt afgewisseld met verrassende wist-je-datjes en nuttige tips (“Tip! Vergelijk jezelf niet met anderen!”). Ook bevat ieder hoofdstuk vragen, die prikkelen om na te denken over je eigen vriendschappen en jouw visie op vriendschap (“Lijken jouw vrienden op jouw of zijn ze juist heel anders?”, “Heb jij liever 1 allerbeste vriend of 5 best wel goede vrienden?”). Zo leer je gaandeweg steeds meer over vriendschap en wat je daarin zelf belangrijk vindt.
Ik hou er wel van om samen met de kinderen boeken te lezen die een reactie uitlokken of vragen oproepen. Dit boek doet dat zeker. Zo hebben mijn dochter en ik leuke gesprekken gevoerd over vriendschap (die we zonder dit boek waarschijnlijk niet hadden gevoerd). En zo kreeg ik een verrassend inkijkje in haar beleving ervan.
Wat ik ook heel prettig vond is dat in dit boek allerlei ‘soorten’ vriendschap worden beschreven.
"Niet iedere vriend is hetzelfde. De een is misschien belangrijker voor je dan de ander; en met de een doe je wat anders dan met de ander."
Het kan heel waardevol zijn voor kinderen die worstelen met het begrip vriendschap om zich te realiseren dat er meer bestaat dan BFF’s en schoolvriendjes en dat je verschillende soorten vrienden kunt hebben, waar je verschillende dingen mee doet en deelt (vriendjes waar je mee programmeert; buurkinderen waarmee je buiten speelt; een neef waar je goede gesprekken mee hebt). En dat die ook best van elkaar of van jou kunnen verschillen (bijvoorbeeld qua leeftijd). Ook komen er in ieder hoofdstuk meerdere kinderen aan het woord over hun vriendschappen. Dit geeft een mooi beeld van hoe verschillend de ervaringen met en ideeën over vriendschap kunnen zijn.
Kortom: Een prachtig boek voor kinderen die het leuk vinden om meer te leren over vriendschap en te reflecteren op hun eigen situatie of ideeën over vriendschap. Én een echte aanrader voor kinderen die vriendschap als ingewikkeld ervaren. Dat maakt dit boek bij uitstek interessant voor veel hoogbegaafde kinderen. Samen lezen is zeker aan te raden!
NB: Het boek is bedoeld voor kinderen van 9 tot 11 jaar en past bij de sociale ontwikkeling die kinderen op die leeftijd doormaken. Ik schat in dat het ook geschikt is voor kinderen die iets jonger zijn, maar al wel in die ontwikkelingsfase zitten (zoals bij hoogbegaafde kinderen het geval kan zijn).
"Stel jezelf de vraag wat jou tot een goede vriend maakt, en je ziet meteen welke goede eigenschap een vriend in jou naar boven haalt."
Lissa leest
Mijn dochter vindt het leuk om te lezen en om wat te vertellen over de boeken die ze leest. Zo hoopt ze andere kinderen tips te kunnen geven! Ze was negen toen ze dit boek las en haar recensie schreef.
Waarom heb je dit boek gekozen? Mijn moeder heeft het voor me uitgezocht. Het leek mij leuk om erin te lezen, want ik dacht dat er hele leuke dingen in zouden staan.
Waar gaat het boek over? Vriendschap. En hoe belangrijk vriendschap is. Over nieuwe vrienden, wat voor soorten van vrienden er allemaal zijn en wat er belangrijk is aan een vriend.
Welke drie woorden passen goed bij dit boek? Vriendschap. Dat is één woord dat er heel goed bij past. Soorten vrienden. Leerzaam.
Wat voor cijfer geef je het boek? 9
Wat vind je leuk aan dit boek? Je kan er heel veel over leren, hoe belangrijk vriendschap is. Je leert heel veel over vriendschap. Maar het is ook tegelijk een heel leuk boek om te lezen. Er staan ook allerlei vragen in, waar je zelf over na kunt denken, dat vind ik ook wel heel leuk. En er vertellen ook heel veel andere kinderen dingen in over vriendschap.
Wat vind je niet leuk aan dit boek? Niks
Vond jij het boek makkelijk te lezen? Ja. Er staan niet zo heel veel moeilijke woorden in.
Wat vind je van de illustraties? Ik vind ze heel erg grappig. Het boek ziet er vrolijk uit. Af en toe vind ik ze ook wel een beetje raar. Ze lijken niet heel echt, het zijn geen foto’s, het zijn tekeningen.
Wat wil je nog meer vertellen over het boek? Niks
Waarom moet je dit boek zeker lezen? Je kunt ervan leren. Je weet wat een goede vriendschap is en wat geen goede vriendschap is. En het is ook nog eens leuk om te lezen.
Voor wie zou dit een leuk boek zijn? Voor iedereen. Voor jongens en voor meisjes.
Veel leesplezier!
"Vriendschap is iets tussen mensen, maar misschien is het ook wel iets wat in alle dingen zit: de bomen, de bloemen, de lucht, de natuur. Alles is vriendschap!"
Vriendschap is alles – Stine Jensen
EAN 9789020622348 – Uitgeverij Kluitman Alkmaar B.V. – 128 pagina’s – Verschijningsdatum: november 2018 – Illustraties: Karst-Janneke Rogaar – Leeftijd: 9 – 11 jaar.
BOEKEN VOOR EN OVER HOOGBEGAAFDE KINDEREN
Er zijn veel boeken geschreven voor en over hoogbegaafde kinderen. Het is niet altijd makkelijk om door de bomen het bos te zien. Wat zijn nu echt aanraders? Welke boeken moet je gelezen hebben als ouder van een hoogbegaafd kind? En wat zijn nu leuke boeken die hoogbegaafde kinderen zelf aanspreken? Via dit blog deel ik graag mijn boekentips met je.
Boekentips van Bloeiwijs
Ik ben echt gek op boeken. Altijd al geweest. En ook onze kinderen houden enorm van lezen en voorgelezen worden. Omdat ik best een beetje een boekenverslaving heb, en velen dat weten, krijg ik regelmatig de vraag van andere ouders of ik nog boekentips heb. Nou, die heb ik meestal wel. En ik vind het erg leuk vind om te vertellen over de boeken waar ik enthousiast over ben. En zo ontstond gaandeweg het idee om mijn boekentips te delen in dit blog.
Om een beetje focus aan te brengen (ik vind heel veel interessant…), beperk me in mijn blog tot boeken rond het brede thema hoogbegaafdheid.Ik hou het graag positief, dus ik beperk me daarnaast tot boeken waar ik en/of mijn kinderen enthousiast over zijn (dat zijn niet altijd dezelfde boeken overigens).
Boeken voor ouders van hoogbegaafde kinderen
Door mijn werk heb ik goed zicht op interessante literatuur voor ouders van hoogbegaafde kinderen. Er komt veel voorbij. Ik vind het natuurlijk, als onderzoeker en bookaholic, ook leuk om bij te houden of er nieuwe, interessante boeken verschijnen over hoogbegaafdheid en daaraan verwante thema’s. Denk bijvoorbeeld aan onderwerpen als gevoeligheid, creativiteit, of perfectionisme.
In dit blog deel ik tips voor boeken waarvan ik denk dat die voor ouders van hoogbegaafde kinderen interessant kunnen zijn.
Boeken voor hoogbegaafde kinderen en jongeren
Ieder (hoogbegaafd) kind is uniek. En niet ieder hoogbegaafd kind zal dezelfde boeken leuk vinden. De een houdt van informatieve boeken, de ander van prentenboeken of jeugdliteratuur en de volgende leest het liefst een stripverhaal. Dat is geheel afhankelijk van de interesses van het kind, zijn of haar leeftijd en ontwikkelingsniveau.
In dit blog deel ik daarom een breed scala aan boekentips, die om uiteenlopende redenen interessant kunnen zijn voor hoogbegaafde kinderen of jongeren. Dat zijn soms boeken die speciaal voor hoogbegaafde kinderen geschreven zijn. Maar dat kunnen ook heel goed boeken zijn die niet specifiek geschreven zijn met die doelgroep voor ogen. Maar die toch heel goed aansluiten, vanwege bijvoorbeeld het thema, of bepaalde kenmerken. Dat licht ik dan uiteraard toe in het blog.
Lissa leest
Tijdens de voorbereidingen voor dit blog werd mijn dochter Lissa (10) superenthousiast. Zij wilde heel graag zelf andere kinderen vertellen over haar favoriete boeken. Hartstikke leuk idee natuurlijk.
En zo werken we af en toe samen. Ik geeft tips over boeken en Lissa vertelt over boeken die zij gelezen heeft. Zo kunnen we boeken reviewen vanuit meerdere perspectieven. We geven altijd onze eerlijke mening en zijn het niet altijd helemaal met elkaar eens…