Skip to content

BOEKENTIP: Waarom een bos geen ramen heeft – Korneel De Rynck

Wat een fantastisch boek is dit. Echt een aanrader voor kinderen (en volwassenen!) die houden van verhalen die een beetje bizar zijn, grappig, en je ook nog eens aan het denken zetten. 

Ik heb het inmiddels meerdere keren gelezen. Eerst met mijn zoon (7 jaar), toen met mijn dochter (10 jaar) en toen nog eens met mijn zoon.  Eerlijk is eerlijk, het blijft leuk. Echt zo’n boek waar je steeds weer een glimlach van op je gezicht krijgt. 

‘Waarom een bos geen ramen heeft’ zal zeker veel hoogbegaafde kinderen aanspreken. Lees hieronder waarom en lees de recensie van Lissa (10 jaar).

Op een ochtend kwam er geen ronde maar een vierkante zon op. Het leek alsof er voorzichtig een grote, gele kist naar boven werd getrokken. p.11

KORTE INHOUD

“Waarom een bos geen ramen heeft is een bundel met 28 verrassende, licht filosofische dierenverhalen voor kinderen van 8 tot 108 jaar.

Over de spin die zijn draad kwijt is maar hulp krijgt uit onverwachte hoek. Over de zalm die het grondig beu is om te zwemmen. Over de olifant die liever een mug zou zijn. Maar ook over de botsing tussen de duizendpoot en de sprinkhaan, de zwaarste botsing ooit. En over het geheim van de kraai…

Bijzondere verhalen voor jong én oud, om zelf te lezen of om voor te lezen. Met prachtige illustraties van Joris Thys.”

MIJN MENING

Ik kan oprecht zeggen dat dit een van mijn favoriete kinderboeken is. Ook mijn kinderen waren enorm enthousiast. Zelfs zo enthousiast dat mijn zoon het na afloop meteen nog een keer wilde lezen. En dat gebeurt niet zo vaak. 

In de 28 verhalen in het boek staan steeds andere dieren (in verrassende combinaties) centraal. Ze maken van alles mee en dat is soms ontroerend, vaak een beetje vreemd, maar vooral ook erg grappig.

De verhalen zijn kort, meestal maar een pagina of twee, maar heel volledig en zo beeldend geschreven dat je het helemaal voor je ziet. De prachtige illustraties van Joris Thys helpen daarbij natuurlijk ook.

De tekst zit boordevol mooie beschrijvingen, prachtige beeldspraak en woordspelingen én veel humor. Subtiele en droge humor, die je doet grinniken of glimlachen: wij houden ervan! En bij vlagen is het ook ronduit hilarisch. Bij het verhaal over botsing tussen de sprinkhaan en de duizendpoot lagen we echt in een deuk om de onnozelheid waarmee de rondslingerende ledematen weer werden verdeeld. Geweldig!

'Laten we bij de poten beginnen, daar zijn er het meeste van', stelde de duizendpoot voor. 'Ik weet echt niet meer hoeveel poten ik had, ik heb ze nooit geteld', zei de sprinkhaan. 'Hoeveel had jij er?' 'Een stuk of tien, dacht ik' zei de duizendpoot. ' Oké, dan zal de rest van mij zijn.' p.73

Wat ik misschien wel het leukst vindt aan dit boek is dat het enorm prikkelend is. Het zet echt aan tot nadenken. Mijn zoon had tijdens of na ieder verhaal wel een vraag of een opmerking. Er gebeuren nu eenmaal behoorlijk wat verrassende, bijzondere en lichtelijk bizarre dingen in de verhalen. 

In ieder verhaal zijn ook volop menselijke eigenschappen en gedragingen te herkennen. Mijn dochter vond het erg leuk om na ieder verhaal na te denken over wat ze herkende en wat ze daarvan vond. Dat leverde interessante gesprekken op! Over elkaar helpen (of juist niet), over jezelf zijn, over dingen doen met de beste intenties, maar met akelige gevolgen (of andersom: slechte intenties, met plezierige afloop; en wat dan ‘beter’ is). Over hoe het soms maar net is vanuit wiens perspectief je iets bekijkt. 

Kortom:

Een heel fijn boek om samen met je kinderen te lezen. En een boek dat zeker veel hoogbegaafde kinderen zal aanspreken, door het taalgebruik, de humor en doordat het aanzet tot nadenken en filosoferen. 

NB: Het boek is geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar om zelf te lezen en vanaf 6 jaar om voor te lezen. 

Het moest zijn dat er ergens in de hemel een heel groot schaap naar de kapper ging, want op bepaald ogenblik begon het te sneeuwen. p.23

Lissa leest

Mijn dochter vindt het leuk om te lezen en om wat te vertellen over de boeken die ze leest. Zo hoopt ze andere kinderen tips te kunnen geven! Ze was tien toen ze deze recensie schreef.

Waar gaat het boek over? Over allerlei dieren die iets beleven en het is vaak ook grappig.

Wat vind je van het boek? Ik vind het een heel leuk boek en het is vaak ook grappig. Het is grappig omdat het een beetje vreemd is.

Bijvoorbeeld het verhaal van de botsing, dat ze allemaal dingen van de ander aan zich gaan plakken, dat ze niet weten wat er aan hun eigen lichaam zit.

Welk verhaal in het boek vond je het leukst en waarom? Ik heb niet echt een lievelingsverhaal. Ik vond ze allemaal leuk. En sommige net iets leuker dan de ander.

Vond jij het boek makkelijk om te lezen? Het is makkelijk om te lezen omdat er bijna geen moeilijke woorden in staan en het lettertype en de grootte is ook fijn. Ook staat er bij elk verhaaltje (28 verhaaltjes) een plaatje zo groot als een bladzij.

Wat vind je van de illustraties? Joris Thys heeft de plaatjes gemaakt. Het zijn leuke en meestal grappige plaatjes. Ik vind ze wel leuk.

Welke drie woorden passen goed bij dit boek? Dieren, verhalen, plaatjes.

Wat voor cijfer geef je het boek? Een acht en een half.

Wat wil je nog meer vertellen over het boek? Het boek is leuk voor een moeder of vader om samen met hun dochter(s) of zoon(s) te lezen.

Je kan ook denken dat de dieren mensen zijn en dat mensen die dingen ook wel eens doen. En dan denken Wat bedoelen ze met dit verhaal? En daar dan over kletsen met elkaar.

Veel leesplezier!  

Waarom een bos geen ramen heeft – Korneel De Rynck

ISBN 978 94 6131 548 9 – Van Halewyck – 94 pagina’s – Verschijningsdatum: maart 2017 – Illustraties: Joris Thys – Leeftijd: vanaf 8 jaar.

Hoge beren vangen veel wind

En... goed nieuws voor de liefhebbers, er is inmiddels een tweede boek met dierenverhalen van Korneel de Rynck, getiteld 'Hoge beren vangen veel wind'. Ook weer zo'n juweeltje!

Hoge beren vangen veel wind – Korneel De Rynck

ISBN 978 94 6383 228 1 – Pelckmans Uitgevers nv – 102 pagina’s – Verschijningsdatum: juni 2021 – Illustraties: Naomi Christiaens – Leeftijd: voorlezen 6+, zelf lezen 8+.

BOEKEN VOOR EN OVER HOOGBEGAAFDE KINDEREN 

Er zijn veel boeken geschreven voor en over hoogbegaafde kinderen. Het is niet altijd makkelijk om door de bomen het bos te zien. Wat zijn nu echt aanraders? Welke boeken moet je gelezen hebben als ouder van een hoogbegaafd kind? En wat zijn nu leuke boeken die hoogbegaafde kinderen zelf aanspreken? Via dit blog deel ik graag mijn boekentips met je.

Boekentips van Bloeiwijs

Ik ben echt gek op boeken. Altijd al geweest. En ook onze kinderen houden enorm van lezen en voorgelezen worden. Omdat ik best een beetje een boekenverslaving heb, en velen dat weten, krijg ik regelmatig de vraag van andere ouders of ik nog boekentips heb. Nou, die heb ik meestal wel. En ik vind het erg leuk vind om te vertellen over de boeken waar ik enthousiast over ben. En zo ontstond gaandeweg het idee om mijn boekentips te delen in dit blog. 

Om een beetje focus aan te brengen (ik vind heel veel interessant…), beperk me in mijn blog tot boeken rond het brede thema hoogbegaafdheid.Ik hou het graag positief, dus ik beperk me daarnaast tot boeken waar ik enthousiast over ben, of waar mijn kinderen enthousiast over zijn (dat zijn niet altijd dezelfde boeken overigens). 

Boeken voor ouders van hoogbegaafde kinderen

Door mijn werk heb ik goed zicht op interessante literatuur voor ouders van hoogbegaafde kinderen. Er komt veel voorbij. Ik vind het natuurlijk, als onderzoeker en bookaholic, ook leuk om bij te houden of er nieuwe interessante boeken verschijnen over hoogbegaafdheid en daaraan verwante thema’s. Denk bijvoorbeeld aan onderwerpen als gevoeligheid, creativiteit, of perfectionisme.

In dit blog deel ik tips voor boeken waarvan ik denk dat die voor ouders van hoogbegaafde kinderen interessant kunnen zijn.

Boeken voor hoogbegaafde kinderen en jongeren

Ieder (hoogbegaafd) kind is uniek. En niet ieder hoogbegaafd kind zal dezelfde boeken leuk vinden. De een houdt van informatieve boeken, de ander van prentenboeken of jeugdliteratuur en de volgende leest het liefst een stripverhaal. Dat is geheel afhankelijk van de interesses van het kind, zijn of haar leeftijd en ontwikkelingsniveau.

In dit blog deel ik daarom een breed scala aan boekentips, die om uiteenlopende redenen interessant kunnen zijn voor hoogbegaafde kinderen of jongeren. Dat zijn soms boeken die speciaal voor hoogbegaafde kinderen geschreven zijn. Maar dat kunnen ook heel goed boeken zijn die niet specifiek geschreven zijn met die doelgroep voor ogen. Maar die toch heel goed aansluiten, vanwege bijvoorbeeld het thema, of bepaalde kenmerken. Dat licht ik dan uiteraard toe in het blog.

Lissa leest

Tijdens de voorbereidingen voor dit blog werd mijn dochter Lissa (10) superenthousiast. Zij wilde heel graag zelf andere kinderen vertellen over haar favoriete boeken. Hartstikke leuk idee natuurlijk. 

En zo werken we af en toe samen. Ik geeft tips over boeken en Lissa vertelt over boeken die zij gelezen heeft. Zo kunnen we boeken reviewen vanuit meerdere perspectieven. We geven altijd onze eerlijke mening en zijn het niet altijd helemaal met elkaar eens… 

Lees meer:

Meer informatie of een vrijblijvende afspraak?