Psychologisch onderzoek
Wanneer?
Hoogbegaafde kinderen hebben een prachtig talent. Dat betekent echter niet dat zij vanzelfsprekend goed functioneren. Wanneer er vragen zijn over het gedrag, de ontwikkeling of het functioneren van (vermoedelijk) hoogbegaafde kinderen, kan psychologisch onderzoek veel inzicht geven en richting voor vervolg.
Wat?
Door een psychologisch onderzoek ontstaat meer inzicht in wat er aan de hand is, welke behoeftes achter de problemen zitten en wat het kind nodig heeft om tot bloei te komen.
In een psychologisch onderzoek wordt breed naar de ontwikkeling van een kind gekeken en naar de interactie met de omgeving. Vaak is een intelligentieonderzoek een onderdeel van een breder psychologisch onderzoek. Het onderzoek kan zich daarnaast bijvoorbeeld richten op:
- Sociale ontwikkeling;
- Emotionele ontwikkeling;
- Persoonlijkheid;
- Adaptieve vaardigheden;
- Motivatie;
- Zelfbeeld;
- (Faal-)angst;
- Executieve functies;
- Leerstrategieën.
Soms is een intelligentieonderzoek niet (meer) nodig. In dat geval kan er ook voor gekozen worden dit achterwege te laten. Ik bespreek graag de mogelijkheden.
Hoe?
Een psychologisch onderzoek is nooit standaard. Afhankelijk van de hulpvraag kijken we wat er nodig is en wordt een onderzoek op maat gemaakt. Het onderzoek kan bestaan uit afname van enkele vragenlijsten, tests, gesprekken, spel, tekeningen en observaties.
Het onderzoek wordt deels met het kind zelf uitgevoerd. Dit duurt veelal één dagdeel, soms is het nodig het kind meerdere keren te zien. Daarnaast is informatie vanuit ouders erg belangrijk. Met toestemming neem ik ook graag contact op met de leerkracht van een kind.
Een psychologisch onderzoek resulteert in een uitgebreid onderzoeksverslag met concrete, praktische tips voor onderwijs, opvoeding en het kind zelf.
Voor wie?
Wanneer er vragen zijn over het gedrag of het functioneren van kinderen, en er een vermoeden van hoogbegaafdheid is of wanneer onduidelijk is wat een (vermoedelijk) hoogbegaafd kind nodig heeft. Hulpvragen voor een onderzoek kunnen zeer uiteenlopend van aard zijn.
Bloeiwijs doet onderzoek bij kinderen en jongeren van plusminus 5 jaar tot en met 20 jaar.
Ouders kunnen hun kind zelf aanmelden, maar ik werk ook in opdracht van andere zorgverleners of scholen.
Aanmelden
Om uw kind aan te melden voor onderzoek kunt u gebruik maken van het contactformulier op de contactpagina. Na ontvangst van het contactformulier neem ik contact met u op om een eerste indruk te krijgen van de vraag en wat ik mogelijk kan betekenen. Vervolgens ontvangt u het aanmeldingsformulier via beveiligde mail (Zivver).
- Aanmelden is mogelijk bij lichte problematiek.
- Ik doe geen standaard ‘hoogbegaafheidsonderzoek’; onderzoek is gericht op het beantwoorden van vragen over gedrag of functioneren, niet op labelen of classificeren.
- In het geval van bijkomende (ontwikkelings-)problemen, bijvoorbeeld ADHD of ASS, of leerstoornissen, zoals dyslexie, kan ik signaleren; ik stel echter geen diagnoses/classificaties. Mocht meer inzicht op dit gebied nodig zijn dan verwijs ik graag naar collega’s die op dit vlak gespecialiseerd zijn.
- Mijn aanbod is niet passend als er sprake is ernstige problematiek. Denk aan ernstige gedragsproblemen, angst- of stemmingsproblemen, eetproblematiek, suïcidaliteit of een complexe opvoedingssituatie.
- Wanneer er geen problemen of zorgen zijn op het vlak van gedrag of ontwikkeling en er enkel een specifieke vraag is over het intelligentieniveau (bijvoorbeeld in het kader van toelating tot onderwijs voor hoogbegaafden of een plusklas) volstaat wellicht een intelligentieonderzoek.
Neem bij twijfel contact op!